dissabte, abril 20, 2024
Mida del Text

La FOLC s’ha reunit per aprovar l’informe de les seus activitats i renovar el Secretariat Permanent

La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) ha celebrat la seua Assemblea ordinària a la ciutat de València per fer balanç de la seua activitat als darrers dos anys, aprovar l’estat comptable i renovar el seu Secretariat Permanent.

L’Assemblea Ordinària ha aprovat l’informe de les activitats que, des de l’anterior assemblea s’han centrat sobretot en l’execució de tres campanyes: per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català; per una Llei de l’àudiovisual que respecte les llengües minoritàries i, molt més recentment, l’inici de la campanya pel doblatge en català.


La FOLC, l’any 2019, va iniciar la campanya «per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en la nostra llengua» que ha consistit en: la presentació d’un manifest  subscrit per desenes d’entitats i personalitats; reunions amb diferents entitats i institucions del domini lingüístic català; la difusió de vídeos amb intervencions de persones conegudes de tot el domini lingüístic en què es reclama la reciprocitat i una campanya a les xarxes socials i mitjans de comunicació. En eixe sentit, el mateix dia de l’Assemblea Ordinària es va realitzar una concentració, junt a altres entitats, davant el Palau de la Generalitat Valenciana per reclamar a la Presidència del Consell que complesca amb el seu compromís de recuperar aquestes emissions

 

 

 

La campanya “per una Llei de l'audiovisual” que respecte les llengües distintes al castellà ha estat altre dels àmbits de treball de la FOLC. En aquesta s’han fet al·legacions a la llei estatal de l’audiovisual amb l’objectiu que fomentara el pluralisme lingüístic i comunicats de premsa i articles d’opinió; s’ha participat en actes sobre aquesta llei, com taules redones, rodes de premsa, compareixença al Parlament de Catalunya o concentració davant el Congrés a Madrid amb representants dels agents socials que treballen per l'aragonès, l'asturià, l’èuscar, el gallec i el català. També s’han mantingut entrevistes i realitzat enviament de cartes als diputades i diputats balears, catalans i valencians al Congrés en les que se’ls demanava la presentació de propostes per garantir una presència normalitzada de continguts en català, tant en l’oferta com en la producció, a tots els serveis de comunicació audiovisual, siguen plataformes en línia o televisions de cobertura estatal. Unes mesures que, per a la FOLC, pretenien, a més, defensar i enfortir la indústria audiovisual balear, catalana i valenciana. Finalment, la llei no va incorporar les propostes fetes per garantir una veritable pluralitat lingüïstica. En totes aquelles qüestions relacionades amb la Llei de l’audiovisual, s’ha comptat amb les aportacions i l’assessorament de l’expert en comunicació Daniel Condeminas.

 


Finalment, la darrera activitat ha estat la “campanya divulgativa per promoure el doblatge en català” que va ser presentada dimarts 25 d'octubre a l'Espai País Valencià de Barcelona, amb una bona assistència de públic. En aquesta es va presentar el llibre sobre el doblatge en català que s’ha imprès i que s’anirà presentant durant els propers mesos a altres ciutats.

A l’Assemblea Ordinària es va aprovar l’estat de comptes i també es va renovar el Secretariat Permanent que estarà format per:


President: Vicent Maurí Genovés

Vicepresident: Josep Enric Escribano Hellín

Tresorera: Montserrat Higueras Tobajas

Secretari: Sebastià Montserrat Nadal Fullana

Vocals: Rosanna Martínez Ferrándiz, Marc Candela Ruiz, Blanca Serra Puig i

Elionor Ortolà i Perles

 


Finalment l’Assemblea Ordinària va agrair el treball realitzat per Rafel Castellanos i Emili Gascó que, després de molts anys, han deixat el Secretariat Permanent de la FOLC.



València, 8 de novembre de 2022

 

 

 


La Federació Organitzacions per la Llengua Catalana està formada per les següents entitats: Escola Valenciana, El Tempir d’Elx, Maestrat Viu, STEPV – Intersindical Valenciana, USTEC-STES (IAC), STEI – Intersindical, La Intersindical – CSC, l'Associació Llengua Nacional, Amics de la Bressola, La Bressola, Federació d'Entitats de Defensa de la Llengua a Catalunya Nord, Institut d'Estudis Eivissencs, Associació per la Llengua i la Cultura, Omnium Cultural del Baix Camp…