divendres, març 29, 2024
Mida del Text

Crònica de les Jornades de comunicació i llengua al Matarranya

29.01.2020

El dissabte 25 de gener, al saló de plens de l’Ajuntament de Calaceit, es va celebrar l’acte central de les Jornades de comunicació i llengua de la comarca del Matarranya, amb la taula rodona intitulada experiències de comunicació amb la llengua pròpia.

L’acte va comptar amb les intervencions de Joandomènec Ros. President de l’Institut d’Estudis Catalans, Àlex Susanna, escriptor i director de la Fundació Vila Casas, Daniel Condeminas, consultor en comunicació, Carles Terès, escriptor i periodista, director en funcions de la revista Temps de Franja i Jorge Puig, periodista de Ràdio  Matarranya.

La presentació de la taula va anar a càrrec de Joaquim Montclús, president de l’Associació Cultural del Matarranya, i la va moderar Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre.


Juntament amb les experiències en el camp dels mitjans de comunicació que van explicar Carles TerèsJorge Puig, tant a nivell de premsa escrita i ràdio, com l’informatiu televisiu “Al Dia. Territori Sènia” que abarca les comarques de les Terres de l'Ebre, el Matarranya, els Ports i el Maestrat, posat en marxa el 2016, cal destacar la presentació a la Franja de la campanya “Per la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català” impulsada per la FOLC. A la seva intervenció, Daniel Condeminas va convidar a les persones assistents a adherir-se al manifest d’aquesta campanya. Així mateix, va explicar quines oportunitats, potencials, s’obren a la reciprocitat televisiva i a la presència de la llengua catalana a les plataformes digitals davant la futura transposició de la Directiva Europea de Serveis de comunicació audiovisual, que caldrà fer via la reforma de la “Ley General del Audiovisual”.

Àlex Susanna va defensar el paper de l’educació i la cultura com a eines per a fer coincidir l’espai lingüístic compartit amb el comunicatiu. Joandomènec Ros, va fer una panoràmica sobre l’ús de les llengües a la comunitat científica i la preeminència de l’anglès davant la resta d’idiomes que són, però, claus per a la divulgació de la ciència, tot destacant el paper de l’IEC a l'hora de recolzar les publicacions científiques en català.

Les jornades han estat organitzades per l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i els Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre de la Generalitat de Catalunya, i han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calaceit i de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC).

Més informació: Lafranja.net