divendres, abril 19, 2024
Mida del Text

CAMPANYA STEI-i Intersindical a SANITAT

L’STEI-i està a favor de garantir els drets lingüístics de les persones que viuen i treballen a les Illes a qualsevol àmbit. El decret de sanitat suposa una passa endavant en la defensa d’aquest dret. 

Pensam que la posició dels sindicats SATSE i SIMEBAL que, conjuntament amb el PP, convoquen concentracions en contra de la “imposición del catalán” i polititzen el tema de la llengua catalana per treure’n un rèdit polític, provocarà tensions i crispació social i va totalment en contra de la cohesió social i la convivència pacífica entre els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears.

L’STEI-i Intersindical

  • Convida la població en general i el personal de sanitat en particular a aprendre el català amb les variants dialectals que tenen totes les llengües.
  • Difonem la idea de respecte cap a les llengües pròpies del lloc on vivim i treballam.
  • Donam el màxim de facilitats per integrar les persones i els explicam que no és difícil aprendre la llengua dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs i que si tots sabem les dues llengües oficials tots estarem més bé
  • Promovem el respecte cap a les persones i les seves llengües i els ajudam a integrar-se i viure plenament la llengua i la cultura d’aquestes illes.

 

Davant aquests fets l’STEI-i Intersindical ha posat en marxa una campanya a SANITAT:

 

  1. Comunicat de premsa enviat a tots els mitjans de comunicació i comunicat a tots els centres de salut de les Illes Balears.

 

  1. Edició del full informatiu i aclaridor d’idees: blablabla català blablabla
    1. Què diuen
    2. Què volen dir
    3. Què defensa l’STEI-i Intersindical

Repartiment a tots els hospitals públics i centres de salut de Mallorca abans de l’1 d’abril de 2009.

 

  1. Edició d’un cartell per penjar a tots els centres de salut i als hospitals de les Illes Balears.

 

  1. Campanya de l’STEI-i Intersincal a la pàgina web de l’STEI-i  www.stei-i.org. Facilitar els nostres correus electrònics de contacte Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la i/o Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la . Difussió de l’oferta formativa per treure’s el nivell A i B de català.
  2. Adhesió de l’STEI-i a la campanya de voluntariat dels Serveis Lingüístics Paraula. L’STEI-i Intersindical, a l’executiva de dia 24 de març, es va adherir a la campanya de voluntariat dels Serveis Lingüístics Paraula. Les accions que l’STEI-i farà per col·laborar en aquesta campanya seran vàries.
    1. El nostre temps el nostre gra d’arena. El primer de tot és que les persones alliberades sindicals de l’STEI-i que hi vulguin formar part s’ofereixen voluntàries per fer conversa durant una hora per setmana, deu setmanes seguides amb les persones de sanitat que vulguin aprendre català dins el pla marc que ofereix  Paraula. De moment la majoria de persones alliberades s’hi ha apuntat.
    2. En segon lloc l’STEI-i difondrà la campanya de voluntariat entre tots els seus sectors i afiliats per aconseguir més persones que facin de parelles lingüístiques al personal que s’apunti a les classes de català de nivell A i B de català.

 

  1. Pla d’acolliment lingüístic i cultural. No imposat ni excloent, serà voluntari i inclusiu. Aquest pla preveu en línies generals:
    1. Classes de català nivell A i B
    2. Visites guiades
    3. Rutes culturals
    4. Excursions a peu i en barca
    5. Curs de gastronomia
    6. Trobades “Viu la cultura popular”
    7. 10 sessions de conversa amb una persona voluntària

Les persones que s’hi vulguin apuntar han de poden posar-se en contacte amb l’Àrea de normalització lingüística de l’STEI-i Intersindical: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

 

  1. Carta adreçada als rectorats de totes les universitats que formen part de la xarxa d’universitats Lluís Vives i carta adreçada a la resta de rectorats de les universitats de l’estat on es fan estudis de ciències de la salut. Té un triple objectiu aquesta carta.
    1. El primer informar de l’oficialitat de la llengua catalana i la castellana i del requisit lingüístic no excloent, però convenient, d’acreditar el coneixement de les dues llengües oficials, termini pel qual tendrà dos anys.
    2. El segon la recomanació de fer un primer nivell de català com a crèdit de lliure configuració dins la formació inicial i mentre s’estudia la carrera de medicina o infermeria. L’alumnat que estudia a les Illes Balears i obté el títol de graduat en secundària obligatòria i té el català aprovat, ja disposa del nivell B en acabar 4t d’ESO.
    3. El tercer és posar a l’abast de les persones nouvingudes que no tenen coneixements de català, el pla d’acolliment lingüístic i cultural per als professionals de la sanitat que inclou l’assistència a un curs de català.

 

  1. Roda de premsa dia 31 de març per presentar la campanya que, de moment, ha iniciat l’STEI-i Intersindical del sector de Sanitat.

 

  1. Entrevista amb la rectora de la Universitat de les Illes Balears per promoure el coneixement de català entre els estudiants d’infermeria de les Illes Balears.

 

  1.  Difusió de l’oferta formativa de cursos i exàmens lliures per treure’s els nivells de català que permetin al personal de sanitat entendre i atendre les persones que faran servir la llengua catalana als centres de salut.

 

  1. Entrevista i sol·licitud als diferents grups parlamentaris per incrementar el nombre de places que ofereix la UIB dels actuals estudis d’infermeria i comares. D’aquesta manera es pal·liaria el dèficit de places d’aquestes especialitats i disposaríem de personal amb l’adequada capacitació lingüística.

 

  1. Proposar als grups parlamentaris i a la Conselleria de Salut i Consum la posada en marxa de la facultat de medicina, amb els mateixos objectius del punt anterior.