dijous, novembre 21, 2024
Mida del Text

Exposició:1714-2014 Una llengua cap a la Llibertat

Davant les dificultats de difusió de l'exposició 1714-2014: Una llengua cap a la llibertat: Realitat i vitalitat de la llengua catalana a causa de la persistència de la COVID-19, la FOLC us presenta una versió no presencial de l'exposició de la FOLC que hem estructurat de la manera següent:

Contindrà 12 imatges (plafons de l'exposició presencial que detallem més endavant en aquest document) que s'enviaran per correu electrònic a l'entitat o institució que ens demani l'exposició. Les imatges es podran reenviar a les persones que estiguin interessades en l'exposició no presencial (usuaris) amb l'única condició d'advertir-los que no n'alterin el contingut original si en volen fer divulgació.

Les imatges es poden veure a les pantalles digitals i també es poden projectar com a diapositives.

S'ha previst oferir més informació als usuaris de l'exposició no presencial amb la possibilitat de fer preguntes per escrit relacionades amb l'exposició durant els 15 dies posteriors a la recepció de les imatges. L'entitat o institució recollirà totes les preguntes que els usuaris ens hagin volgut fer, i les enviarà a la FOLC en un únic missatge. La FOLC respondrà per escrit, a través de l'entitat o institució receptora.

Les 12 imatges que s'enviaran seran les següents:

1.Presentació
5. El català a la Xarxa
6. Volen silenciar el País Valencià que parla català
7. Illes Balears i Pitiüses: enllaçats pel català
8. Catalunya més a prop de la llibertat
9. La Franja de Ponent
10. Andorra: el català oficial i a l'ONU
11. L'Alguer català
12. La Catalunya del Nord
13. La persecució contra el català: abans i després del 1714
16. Voluntariat i lluita per l'idioma
20. Som universals i volem una llengua en llibertat

 

“1714-2014. UNA LLENGUA CAP A LA LLIBERTAT- Realitat i vitalitat de la llengua catalana”

És una exposició promoguda per la FOLC, el comissari de la qual és Jordi Solé i Camardons, sociolingüista, bon coneixedor de la situació actual de la llengua catalana. El disseny dels plafons a tot color és obra de Cèsar Amiguet.

L’exposició mostra en 20 plafons la realitat de la llengua amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla el català, la realitat desigual dels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua catalana. Expressa la realitat tal com és, subratllant la vitalitat enorme de la llengua, malgrat els segles de persecució lingüística que ha hagut de suportar.

Una part dels fons que financen les actuacions subvencionades de la FOLC provenen de cabals que atorga la Junta d'Herències de la Generalitat.

Els títols dels plafons són els següents:


1. Presentació

REALITAT
2. La llengua és el territori
3. La llengua és la gent
4. Vivim en català
5. El català a la Xarxa

ELS TERRITORIS
6. Volen silenciar el País Valencià que parla català
7. Illes Balears i Pitiüses: enllaçats pel català
8. Catalunya més a prop de la llibertat
9. La Franja de Ponent
10. Andorra: el català oficial i a l'ONU
11. L'Alguer català
12. La Catalunya del Nord

VITALITAT I HISTÒRIA
13. La persecució contra el català: abans i després del 1714
14. La renaixença de la llengua
15. La llengua és la nació
16. Voluntariat i lluita per l'idioma
17. Els mots de la nostra llengua
18. La literatura catalana
19. L'ensenyament
20. Som universals i volem una llengua en llibertat

És una actualització (setembre 2014) de l'exposició de la FOLC inaugurada l'any 2008.

Les principals novetats són, a part de l'actualització imprescindible de les dades, la descripció dels fets més actuals, en especial la persecució de la llengua dels darrers anys, les mobilitzacions per la llengua a l'ensenyament a tots els Països Catalans, el moviment sobiranista a Catalunya i, al mateix temps, la important presència del català en els camps de la cultura, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies.

A part del text, també s'han canviat i afegit moltes imatges que confereixen a l'exposició una gran vistositat.

Els plafons són enrotllables i es poden transportar fàcilment en una caixa de 50 kg que mesura 1,15 m de llarg, 44 cm d'ample i 56 cm de profunditat.

El lloguer de l’exposició és de 150 € durant 3 mesos, a dividir entre les diferents entitats de la mateixa zona que la sol·licitin, de manera que exposar-la 15 dies pot costar uns 25 €.

L’entitat sol·licitant és responsable dels desperfectes que es puguin ocasionar durant el lloguer de l’exposició en els diferents plafons, fent-se càrrec de les despeses que això comporti.

El contingut i la vistositat de l’exposició ha fet que ja s’hagi desplaçat per tots els territoris de llengua catalana des de la seva inauguració.

Si voleu portar l'exposició al vostre municipi o a la vostra entitat, només cal que ens la demaneu. Per fer-ho, ens heu d'enviar un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la .

 

Amb el suport de:

WICCAC

Vilaweb