17.11.2020
Ahir el Punt Avui va publicar aquest article del Rafel Castellanos i la Blanca Serra que podeu llegir tot seguit:
«No podem ni volem esperar més. Després de 35 anys de la primera reivindicació de la reciprocitat dels mitjans de comunicació audiovisuals entre les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya, ha arribat l’hora de prendre el compromís ferm de fer passos decidits per aconseguir la reciprocitat plena: volem compartir plenament els mitjans audiovisuals i créixer ara per disposar de les millors eines per a garantir la vitalitat de la nostra llengua.
Després de la taula rodona organitzada per la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana, la FOLC, el 25 de maig del 2017 “Per la reciprocitat plena i la creació del Consell Audiovisual en català” amb representants de les tres corporacions de les ràdios i televisions públiques de Catalunya, el País Valencià i les Illes i una representació de la Catalunya del Nord, la reciprocitat televisiva encara només existeix per als senyals televisius de la CCMA i d’IB3. Som, per tant, molt lluny de la reciprocitat plena que la FOLC reclamava fa tres anys.
La FOLC va presentar la tardor del 2019 una campanya per reivindicar la reciprocitat plena i l’espai de comunicació en català, que va començar amb la difusió amb vídeos d’opinions favorables a aquests dos objectius de personalitats de l’àmbit cultural, periodístic i audiovisual. La campanya ha continuat l’any 2020 afegint-hi la necessitat de la modificació de la llei general de l’audiovisual, que haurà d’aprovar el Congrés espanyol per incorporar-hi la nova directiva europea sobre serveis de comunicació audiovisual, així com també les diverses legislacions vinculades que hauran de passar pels parlaments de les Illes, de Catalunya i les Corts Valencianes. Una directiva que pot suposar el pas més ambiciós pel que fa a la promoció i la garantia del pluralisme cultural i lingüístic de l’oferta audiovisual europea. Parlem d’unes reformes legislatives que permetin dotar-nos d’una normativa que garanteixi la presència del català a les plataformes digitals i també a les TV privades espanyoles.
I hem d’anar més enllà de l’estricta reciprocitat televisiva per aprofitar totes les tecnologies digitals disponibles, per accedir als continguts d’aquestes tres corporacions audiovisuals des de qualsevol pantalla connectada (app, HbbTV...). Les tres televisions (sense oblidar d’altres com ara la RTVA andorrana i les emissions en català de France 3) haurien de fer un pas més de les actuals col·laboracions –algunes de ben reeixides, com ara l’emissió conjunta del film La mort de Guillem a IB3, À Punt i TV3– per treballar en projectes comuns de llarg abast, que enforteixen l’espai de comunicació en català. Projectes conjunts orientats especialment a les noves generacions, tant la mainada com els joves i adolescents.
Amb aquests objectius, la FOLC mantindrà reunions amb representants de les tres corporacions i dels governs de les Illes Balears, del País Valencià i de Catalunya, amb la finalitat de poder concretar un calendari d’actuacions que ens facin avançar.
Ara és l’hora de la reciprocitat plena, l’hora de portar-la a la pràctica, de complir els compromisos contrets, especialment entre els governs valencià i català el 2013. No es pot trigar més: s’ha de fer efectiu un dret que ja poden exercir cada dia moltes comunitats lingüístiques europees des de les pantalles domèstiques o personals».
BLANCA SERRA I PUIG I RAFAEL CASTELLANOS I LLORENÇ - MEMBRES DEL SECRETARIAT DE LA FOLC
< Anterior | Següent > |
---|