dijous, març 28, 2024
Mida del Text

La FOLC considera injusta i incomprensible la decisió de l'advocacia de l'Estat

10.10.2019

L'Advocacia de l'Estat considera que la Generalitat Valenciana s'ha de comunicar en castellà amb les administracions catalanes i balears perquè el valencià és «només oficial a la comunitat valenciana».

Aquesta decisió d'oposició al recurs de cassació presentat per la Generalitat Valenciana i el STEPV-Intersindical Valenciana, és injusta perquè limita l'ús de la llengua entre administracions que la comparteixen i està en contradicció amb l'article 3.3 de la Constitució Espanyola (en versió castellana): «La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección».

L'Advocacia de l'Estat no ha tingut en compte aquest article, perquè en la decisió no hi ha ni respecte ni protecció del valencià i només hi ha una imposició injustificada del castellà i discriminació de l'ús del valencià, emparant-se en arguments legalistes. Quan es basa l'argumentació en «el principio de legalidad y de jerarquía normativa», sense tenir en compte res més, ja està tot dit. La llei ha de servir a les persones, no ha d'anar contra les persones i els seus drets lingüístics.

La decisió és també incomprensible, perquè ¿com pot ser il·legal l'ús de la llengua pròpia per comunicar-se entre si la gent que la parla? ¿De què serveix la llei i els arguments legalistes si al final s'arriba a decisions incomprensibles? Portant l'argumentació a un context comparable es pot entendre millor: ¿Què passaria si una llei prohibís relacionar-se en castellà dues regions espanyoles com Múrcia i Castella-la Manxa?

La decisió de l'Advocacia de l'Estat genera malestar i perplexitat i és paradigmàtica de com amb arguments legalistes, es pot arribar a prendre decisions absurdes, que són ofensives per als parlants a qui se'ls prohibeix l'ús de la seva llengua. A qui fa mal que valencians, catalans i balears es puguin relacionar en la llengua que comparteixen? Un Estat que es considera democràtic ha d'imposar un ús restrictiu d'una llengua que hauria de merèixer respecte i protecció?

També es podria afegir que la decisió és imprudent, tenint en compte les circumstàncies polítiques actuals. Estaria bé, que ja que no hi ha ni respecte ni protecció, ni que sigui per prudència, es reconsiderés la decisió.

Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC)

 

Â