dissabte, maig 28, 2022
Mida del Text

Un altre llen

La negociació del partit de Lliga en obert entre TVC i MediaPro posa en greu perill els partits de futbol en català a les illes Balears

Un altre llençol perdut

Pere Muñoz
A cada bugada, es perd un llençol: després de vint anys de vida, la retransmissió de futbol de Lliga en català a les illes Balears pot desaparèixer. Aquest fet suposaria el segon daltabaix comunicacional a les Illes en dos anys. L'anterior va consistir en la signatura d'un conveni entre la Generalitat de Catalunya i el Govern Balear pel qual IB3 TV ocupava el senyal de TV3 i el 33 a diferents indrets de les Balears i, a la retransmissió dels partits de futbol, enfosquia el senyal de TV3.
Ahir la novetat va ser més dura encara: Televisió de Catalunya (TVC) renuncia a l'emissió del futbol a les Balears en favor de La Sexta, que disposa dels drets de la Lliga. Aquest fet suposa que a les Balears no hi haurà futbol en català.
L'Obra Cultural Balear (OCB) considera "intolerable que es confirmàs que els partits de futbol de la Lliga de Primera Divisió no es poguessin rebre a les Balears en llengua catalana, si es confirma l'exclusió d'IB3 TV i en general de la FORTA [tret de TVC] del conveni amb la productora MediaPro [encapçalada per Jaume Roures i Tatxo Benet, antics directius de TVC] i que a més s'enfosquís TV3 [i Canal 9] durant les emissions, tal com ha fet fins ara IB3 TV".
La sorpresa ha estat important perquè no s'entén com TVC renuncia a una part del territori on és present des de fa vint anys. El vicepresident de l'OCB, Tomeu Martí, creu indignant que es pugui tornar a la situació de fa més de vint anys, quan només es podien veure els partits de Lliga en castellà.
Des del 1985, i per iniciativa d'OCB-Voltor, es veuen els partits en català per TV3, i des del 1990, també per Canal 9. Per això, l'OCB anuncia gestions contundents perquè "no es consumi aquesta endemesa als espectadors de les Balears i al mateix procés de normalització lingüística".
Aquesta setmana l'OCB durà a terme gestions amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, amb els governs de Catalunya i de les Balears, amb MediaPro i amb La Sexta per resoldre una situació que suposaria una enorme passa enrere en la difusió de la llengua pròpia a les illes Balears.